Obnova radnice podle 100letého návrhu

Obnovuje se radnice navržená Františkem Lýdií Gahurou. Nové barevné řešení fasády bude světle béžové, což odpovídá původnímu vzhledu. Součástí rekonstrukce bude i obnova kamenných prvků.


Architektonický koncept radnice, který navrhl František Lýdie Gahura před zhruba sto lety, je nyní podroben procesu obnovy. Martina Hladíková, náměstkyně primátora a také památková ochránkyně, objasnila, že nové barevné řešení fasády je zamýšleno jako návrat k původní, jak to dokumentují dobové fotografie a analýzy odebraných vzorků omítek.

Poznamenala však, že nový nádech fasády nebude radikálně odlišný od stávajícího stylu, ale přibližuje se světle béžovému odstínu. Autorům renovace sousedního domu čp. 10, který je staticky poškozený, se tento návrh líbil a odsouhlasili ho, aby obě stavby měly harmonický vzhled. Současně budou vyměněny také zvětralé a zoxidované části fasády.

Radnice prochází postupnými proměnami. Představovalo to výměnu původních oken před několika lety, spolu s návratem barevných skleněných vitráží do obřadního sálu budovy, která byla postavená v roce 1923. V minulém roce byla restaurována západní část budovy i socha kováře na jejím severním průčelí, jejichž autorem je rovněž Gahura. Letos se práce na budově obnovy pokračují, a radnice tak bude na nějakou dobu skrytá pod lešením.

Hladíková upřesnila, že součástí rekonstrukce bude také restaurování kamenných prvků, které sahají od soklu až po střešní římsu. Tento proces byl koordinován s památkáři, jejichž souhlas byl nezbytný.

Náklady na rekonstrukci by měly činit zhruba pět milionů korun bez DPH. Ministerstvo kultury přispěje přes 700 tisíc z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. “Tohle jsou peníze, které jsou určené pro ochranu nejcennějších částí našeho města. A protože radnice je v centru města, vybrali jsme ji,” komentovala Hladíková.

Změny postihly také dům čp. 15, situovaný v blízkosti radnice v Bartošově ulici, který je v podobném stavu jako dům čp. 10. Jeho nosná konstrukce je výrazně poškozená, proto bude nezbytné ho zbourat. Nová stavba, která ho má nahradit, byla navržena jako součást vítězné studie na zástavbu prostoru po budově čp. 10. Zatím je ale nejasné, kdy se stavba uskuteční.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy