Zlín se rozroste: Až 500 nových bytů pro mladé rodiny, seniory a lékaře

0

nájemní byty, Zlín, mladé rodiny, nové projekty, architektonická kvalita, blog, blogall, zdravetrendy


Zlínští zastupitelé se snaží zajistit nové byty pro mladé rodiny. Aktuálně se staví dům Na Slanici s 28 byty, další projekty jsou v přípravě. Plánuje se 20 domů po 20 bytech, s vysokou architektonickou kvalitou.

Zlínští zastupitelé se dlouhá léta zabývají otázkou, jak zajistit dostatek bytů pro mladé rodiny. Přestože plány na výstavbu byly připravovány roky, konkrétní projekty zatím často zůstávaly jen na papíře.

Teprve nedávno byla zahájena výstavba bytového domu Na Slanici, kde má vzniknout 28 jednotek. Dokončení je plánováno do dvou let. Případ Boněckého rybníka již má architektonický návrh z veřejné soutěže. Letos má město v plánu získat územní rozhodnutí a příští rok stavební povolení. Pokud půjde vše podle plánu, výstavba by mohla začít v druhé polovině roku 2026.

„Jedná se o jednu z nejkvalitnějších lokalit pro bydlení v rámci Zlína,“ sdělil náměstek primátora Pavel Brada, který má městský majetek ve své gesci. „Bydlení zde bude mít vysokou urbanistickou i architektonickou hodnotu, nacházíme se totiž na rovině, poblíž řeky a cyklostezky.“

Lokalita, která leží mezi řekou Dřevnicí a silniční výpadovkou ze Zlína, se počítá s výstavbou 20 domů po 20 bytech na ploše tří hektarů. Budovy budou mít pět pater a budou odkazovat na první etapu výstavby Jižních Svahů, podle návrhu architekta Šebestiána Zeliny.

Většina bytů bude mít balkony a okna orientovaná do různých světových stran, přičemž budou prostornější a prosvětlenější. Celkově by mohlo vzniknout mezi 380 až 400 byty, z nichž 120 se nachází na pozemcích dvou soukromých vlastníků, kteří si je sami postaví. Zbytek se bude nacházet na městských pozemcích.

Brada uvedl, že město plánuje vypsat investorskou soutěž, kde vybraná firma zaplatí za výstavbu a získá část bytů, která bude k pronájmu. Podle něj by město mohlo získat zhruba 30 procent bytů pro sociální účely.

Cílem je, aby byty byly mixem nájemních jednotek, vhodných jak pro rodiny, seniory, tak i pro lékaře z nedaleké krajské nemocnice. „Plánujeme velmi kvalitní, prémiové bydlení,“ dodal Brada.

Projekt počítá s občanskou vybaveností, včetně společenských prostor, obchodů a kaváren. Domy budou propojeny chodníky a okolní prostor bude upraven do parku. „Lokalita nebude narušena výškou budov, které budou maximálně pětipatrové,“ zdůraznil Jindřich Nový, ředitel Kanceláře architekta města Zlína.

Náklady na jeden dům se odhadují na 70 až 80 milionů korun, celková cena projektu je 2 až 2,5 miliardy korun. Pokud by se podařilo získat dotace, dva domy by mohlo postavit samotné město.

Město připravuje také projekt na výstavbu nízkorozpočtových startovacích bytů na třech tisících metrech v lokalitě Prštné. „Budeme stavět co nejrychleji a ekonomicky, což se odrazí i v nižším nájemném,“ prohlásil radní Jiří Robenek.

Budoucí výstavba by mohla zahrnout i pozemky u Hradské ulice, které město získalo bezplatně od státu. „Jsme velmi rádi, že jsme tyto pozemky získali. Jedná se o další rozvojovou lokalitu,“ uvedl Robenek. Tímto krokem Zlínská radnice chce podpořit bytovou výstavbu a rozšířit možnosti bydlení ve městě.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář