Ve Valašském Meziříčí vzniká 30 nových bytů pro seniory za 250 milionů

0

Valašské Meziříčí, seniorský bydleni, nový bytový dům, projekt 1+kk, městská výstavba, blog, blogall


V Valašském Meziříčí chystá radnice nový bytový dům pro seniory na J. K. Tyla! Projekt nabídne třicet moderních bytů 1+kk a má vyřešit nedostatek kapacit. Očekávané náklady se pohybují kolem 250 milionů korun. Podobné iniciativy sledují i jiná města, jako je Slavičín a Kroměříž.

Radnice ve Valašském Meziříčí připravuje výstavbu nového bytového domu pro seniory, který rozšíří stávající komplex domů na ulici J. K. Tyla. V této lokalitě již město vlastní 94 bytů různých velikostí, které jsou určeny pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Dosavadní byty jsou postupně přestavovány na nízkobarierové, aby byly přístupnější pro cílovou skupinu.

Podle místostarosty Petra Nachtmanna je počet žádostí o bydlení výrazně vyšší než současné kapacitní možnosti. Město proto zvažuje rozšíření penzionu J. K. Tyla o nový bytový dům s třiceti byty ve formátu 1+kk.

Starosta Robert Stržínek dodal, že vyhlášení architektonické soutěže na podobu budovy bylo již schváleno zastupiteli. „Odhadované náklady činí přibližně 250 milionů korun a jedná se o velmi zajímavou lokalitu, proto chceme získat komplexní návrh. Architekti se zaměří i na dopravní řešení včetně zřízení nových zastávek MHD,“ uvedl Stržínek. V nové lokalitě mají vzniknout rovněž služby pro seniory a osoby s postižením.

Další města se také zapojují

Podobné projekty na podporu starší populace zahajují i další města v regionu. V reakci na stále rostoucí počet žádostí o městské bydlení se obce rozhodly řešit nedostatek bytů pro seniory a osoby s nízkými příjmy.

Například ve Slavičíně radnice loni dokončila rekonstrukci bývalého hotelu Slavičan a vytvořila zde 18 nových bytů. Některé z nich jsou určeny matkám samoživitelkám, seniorům a lidem s nízkými příjmy.

Domovy pro seniory s Alzheimerovou chorobou

Kromě Valašského Meziříčí chystají nové projekty také v Kroměříži. Město zde letos zahájí stavbu zařízení pro seniory s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. První obyvatelé by se mohli nastěhovat už v roce 2026. „Demografický vývoj je neúprosný, populace stárne a poptávka po pobytových službách pro občany s různými typy demencí se zvyšuje,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Ve Zlíně také plánují rozšíření kapacit pro seniory. Magistrát zde otevře moderní centrum péče pro seniory s Alzheimerovou chorobou a podobnými onemocněními v bývalém objektu Hviezdy v Malenovicích. Nová čtvrť Bonácký rybník, plánovaná ve východní části města, nabídne až 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích. Část z nich je vyhrazena právě pro seniory.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář