Kroměříž odhalí pomník biskupa Karla II. z Lichtensteinu-Castelcorna před Arcibiskupským zámkem

0

Kroměříž, památník, Karel z Lichtensteinu-Castelcorna, 17, století, čarodějnické procesy, blog, blogall


Město Kroměříž plánuje postavit čtyřmetrový památník olomouckému biskupovi Karlu z Lichtensteinu - Castelcorna, který se podílel na rozvoji města v 17. století.

Kroměříž Plánuje Postavit Památník Kontroverznímu Biskupovi

Město Kroměříž se rozhodlo zvěčnit památku olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu - Castelcorna, který se významně zasloužil o rozvoj města. Plánuje postavit čtyřmetrový pomník, který připomene jeho příspěvek k vybudování Květné zahrady a přestavbě Arcibiskupského zámku. Toto rozhodnutí však vyvolává rozporuplné reakce jak mezi obyvateli, tak mezi odborníky.

Karel z Lichtensteinu - Castelcorna vedl olomouckou diecézi v 17. století, a jeho intervence v architektuře a zahradním umění se staly nesmazatelnou součástí historii Kroměříže. Květná zahrada, kterou nechal založit, je dnes součástí památek UNESCO a představuje jednu z nejvýznamnějších barokních zahradních architektur v Evropě. Přesto nutno dodat, že jeho role nebyla zcela bez poskvrny.

Biskup bývá kritizován za svou účast na čarodějnických procesech, což je temná kapitola v dějinách města i celé země. Skutečnost, že místní obyvatelé a část městských zastupitelů tuto část jeho historie neignorovali, přispěla k debatám, zda vůbec by měl být památník vztyčen.

Památkářům také původně vadilo umístění sochy v blízkosti památek UNESCO, které vyžadují zvláštní péči a ochranu. Po důkladném zvážení a diskusích město nakonec obdrželo souhlasné stanovisko od památkových institucí, což znamená, že projekt může pokračovat bez dalších právních komplikací.

Čtyřmetrový pomník biskupa Karla z Lichtensteinu - Castelcorna má být postaven v příštím roce 2025. Tímto krokem město doufá v rozšíření kulturního povědomí o jeho historickém významu, a to i přes kontroverze, které ho obklopují. Doufáme, že konečné rozhodnutí budeme svědky nejen pokroku, ale i důkladné reflexe naší minulosti.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář