Onsemi investuje do čipové výroby v Rožnově pod Radhoštěm

Investice americké společnosti onsemi do výroby čipů v Česku za 44 miliard korun odstartuje největší zahraniční projekt v historii země. Ministr průmyslu Jozef Síkela považuje státní pobídky za klíčové a podporuje projekt, i když Martin Kolovratník má pochybnosti.


Investice do čipů je klíčová, řekl Síkela. Příliš mnoho otazníků, oponoval KolovratníkČeští občané se mohou těšit na historicky největší zahraniční investici. Americká společnost onsemi plánuje investovat 44 miliard korun do kompletní výroby čipů v Česku. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že tato investice by měla zároveň znamenat největší veřejnou pobídku od státu.

Podle ministra jsou pobídky zahraničním investorům „naprostou samozřejmostí“ a vláda si byla vědoma, že společnost by dostala podporu jak doma ve Spojených státech, tak jinde v Evropě. Vyjednávací tým se snažil vyzdvihnout výhodné investorské prostředí v Česku a finanční stabilitu tuzemské ekonomiky. Síkela uvedl, že důležitý byl i konstantní kontakt s vedením onsemi.

Síkela rovněž přiblížil, že na začátku roku odjel do sídla firmy onsemi v USA. Rozhodnutí o výběru Česka padlo při jednání v Chicagu, kde se snažil rozptýlit poslední pochyby vedení společnosti. Generální ředitel onsemi toto rozhodnutí minulý týden potvrdil při návštěvě Prahy. Během jednání se do procesu zapojil i premiér Petr Fiala (ODS), což mělo zdůraznit závazek Česka k celému projektu.

Martin Kolovratník (ANO), místopředseda sněmovního hospodářského výboru, však projekt považuje za problematický. Tvrdí, že je kolem něj stále mnoho otazníků a kritizuje nejasnost objemu finančních pobídek. Síkela na to reagoval, že když jde o největší investici v historii Česka, opravdu musí jít i o největší veřejnou pobídku.

Viceprezident a ředitel výroby onsemi v Rožnově pod Radhoštěm Aleš Cáb uvedl, že se investici podařilo získat díky dlouhodobé spolupráci s vysokými školami, a že bez pobídky by nebyla šance investici získat. Konkrétnější ale nebyl, protože žádost o pobídku se ještě dokončuje.

Viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar zdůraznil, že investiční pobídky pro tento typ projektu jsou nezbytné a fungují globálně. Nicméně upozornil na byrokratické komplikace a nedostatek kvalifikovaných pracovníků v Česku, kdy trh práce je podle něj totálně vyčerpaný.

Pro Rožnov je rozšíření výroby onsemi mimořádnou příležitostí, jak podotkl starosta města. Síkela dodal, že vláda připravuje nový program, aby orientovala studenty do oborů představujících budoucnost, včetně výroby polovodičů. Jedním z opatření je i zvýšení kvót pro odborníky z Indonésie o tisíc pracovních míst ročně, aby se pokryly potřeby budoucí výroby čipů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy