Nový chytrý byt ve Zlíně - revoluce v péči o seniory

V centru Zlína byl otevřen nový ukázkový byt plný chytrých technologií pro péči o nemocné a starší osoby. Byt obsahuje mobilní sprchy, polohovatelné postele, inteligentní podložky a další asistivní zařízení zvyšující bezpečnost a pohodlí pacientů. V budoucnu plánuje kraj otevřít půjčovnu kompenzačních pomůcek.


V baťovském areálu v centru Zlína byl slavnostně otevřen nový ukázkový byt, který představuje širokou škálu chytrých a intuitivních technologií, jež mají za cíl usnadnit péči o nemocné a starší osoby. Tento byt, který se nachází v 22. budově naproti zlínskému mrakodrapu, je plně vybaven moderními zařízeními a asistivními technologiemi.

Prostor je vybaven různými technickými inovacemi jako jsou mobilní sprchy, polohovatelné postele, invalidní vozíky s antidekubitními sedáky, bezzápachové koše na použité inkontinenční pomůcky nebo detektory vody a vlhkosti. 'Máme tady například mobilní sprchu, která umožňuje hygienu klienta přímo na lůžku bez nutnosti připojení k vodovodu,' uvedla průvodkyně Mariem Bolcková z Technologického inovačního centra Zlínského kraje.

Autonomní řešení zahrnují také chytré podložky, tlačítka pro přivolání pomoci, domácí telefon pro tísňovou linku nebo hrudní pásy s detekcí srdeční arytmie. Postelová podložka navíc monitoruje vitální funkce a zaznamenává pády paientů, což zvyšuje jejich bezpečnost.

Technologie jsou určeny nejen pro domovy pro seniory a lidi s různými zdravotními potížemi, ale také pro nemocnice či pro rodiny, které doma pečují o nemocného příbuzného. Veronika Lišková, ředitelka domova pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm, uvedla, že začali používat chytré matrace signalizující pád klienta. 'Pořizujeme mobilní sprchy pro klienty v paliativní péči, aby koupání nebylo tak nepříjemné,' dodala.

Byt je též vybaven postelí s otočným roštem, která umožňuje snadné posazení a pohyb pacientů, což výrazně usnadňuje práci personálu. 'Tato postel umožní změnit polohu ležícího pacienta, aby viděl celý pokoj a nebyl stacionární jen v jedné pozici,' vysvětlil Petr Bernas, zástupce dodavatelské firmy.

V budoucnu plánuje Zlínský kraj otevřít půjčovnu kompenzačních pomůcek, kde by zájemci mohli potřebná zařízení půjčovat domů. 'Chceme rodinám ukázat všechny dostupné technologie a usnadnit jim péči,' přiblížila Hana Ančincová, krajská náměstkyně pro sociální oblast. Půjčovna by mohla nabídnout i zařízení pro signalizaci a sledování životních funkcí, čímž by se zvýšila bezpečnost a komfort pacientů.

Prohlídky a školení v novém ukázkovém bytě lze rezervovat prostřednictvím webových stránek Technologického inovačního centra Zlínského kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy