Modernizace nemocnic ve Zlínském kraji přináší zisky a investice

Kroměřížská nemocnice začala s přístavbou jako součást modernizace nemocnic ve Zlínském kraji. Hejtman Holiš zdůraznil důležitost manažerského vedení, které přineslo zisk. V nemocnicích v Zlíně, Vsetíně a Uherském Hradišti probíhají rozsáhlé investice, financované zisky a evropskými dotacemi.


Minulý týden odstartovala přístavba, která přiblíží Kroměřížskou nemocnici k areálu 21. století. Tento krok je součástí rozsáhlých investic do modernizace nemocnic v celém Zlínském kraji a je zčásti umožněn tím, že tyto akciové společnosti jsou nyní v plusu.

„Od samého začátku jsme nastavili manažerské vedení v nemocnicích tak, aby generovalo zisk. Bylo důležité smazat ztráty z minulých let, což se podařilo, a nyní jsou všechny nemocnice schopny samy investovat a jsou připravené na další rozvoj,“ prohlásil hejtman Radim Holiš.

Před jedenácti lety stála Baťova nemocnice na prahu insolvence kvůli nespláceným závazkům a dluhu ve výši 800 milionů korun. Stejným problémům čelily i další nemocnice v Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně. Od roku 2021 však tyto čtyři nemocnice dosáhly zisku a ztráty byly smazány.

Zlínský kraj představil ambiciózní plán na transformaci Baťovy nemocnice ve Zlíně, který zahrnuje novou porodnici a další moderní funkční bloky, včetně nadzemních spojovacích koridorů. Vize obsahuje nemocniční kampus obklopený zelení a další infrastrukturu, která bude odpovídat potřebám moderní medicíny.

Kroměřížská nemocnice zaznamenala loni zisk 14 milionů korun, vsetínská 33 milionů, uherskohradišťská 157 milionů a zlínská 229 milionů. Celkový zisk dosáhl 434 milionů korun, což je o něco více než v předchozím roce.

Letos začne v Kroměříži výstavba přístavby pavilonu A, která zahrne urgentní chirurgii a oční oddělení. Investice do těchto přístaveb by měly dosáhnout asi 1,5 miliardy korun, přičemž první stavbu za více než 200 milionů zafinancuje kraj, zatímco nemocnice si zakoupí potřebné přístroje a vybavení samostatně.

Podobně se plánuje nová výstavba ve Vsetíně, kde centrální pavilon operačních oborů nahradí starou a nevyužívanou internu. Projekt za 1,7 miliardy korun zahrne řadu oddělení včetně urgentního příjmu a porodnice.

Ve Zlíně čeká nemocniční areál historicky největší proměna. Nový gynekologicko-porodnický pavilon začne vyrůstat příští rok za cenu 1,5 miliardy, následuje další pavilon urgentního příjmu. Celkové náklady by měly být kolem 6,5 miliardy korun, z čehož nemocnice přispěje jednou miliardou.

Hospitalizace ve Zlínském kraji tak zažívají zásadní proměny, které financují zisky a evropské dotace. Za poslední tři roky to znamenalo investice ve výši 1,5 miliardy korun, které přinesly moderní přístroje a obnovu některých oddělení.

V Uherském Hradišti jsou dvě nové propojené pavilony a další rekonstruovaná oddělení. Aktuálně se opravuje šestipodlažní budova bývalé interny a plánuje se výstavba spalovny. Uherskohradišťská nemocnice je již nyní nejmodernější v kraji a ukazuje, jak ziskové hospodaření podporuje rozvoj.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy