Inovativní spolupráce: Univerzita Tomáše Bati a ON Semiconductor z Rožnova řeší společný rozvoj

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Milan Adámek a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček navštívili výrobce polovodičů onsemi. Jednali o spolupráci s krajem a univerzitou ve vytváření nových oborů a podpoře studentských projektů.


Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Milan Adámek navštívili ve středu 31. ledna českou pobočku výrobce polovodičů onsemi (ON Semiconductor Czech Republic) v Rožnově pod Radhoštěm. Spolu s vedením firmy jednali o možnostech spolupráce mezi krajem, univerzitou a onsemi, a jak mohou uspokojit vzrůstající poptávku po nových oborech. Návštěvy se zúčastnil také místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Karel Havlíček.

"Na příkladu firmy onsemi chceme ukázat, že pokud přijde požadavek z území na to, aby univerzita vytvořila nový obor, po němž je aktuálně velká poptávka, kraj musí být aktivní a tuto spolupráci podpořit. Je to pro náš kraj velmi důležité," řekl hejtman Radim Holiš.

Spolupráce mezi onsemi, krajskými institucemi a vzdělávacími poskytovateli nabízí mnoho možností. Mimo jiné lze počítat s přednáškami odborníků z firmy na univerzitě, odbornými stážemi studentů ve firmě, spoluprací v oblasti průmyslového inženýrství nebo podporou studentských projektů.

Česká pobočka výrobce polovodičů onsemi z Rožnova pod Radhoštěm je výrobcem polovodičových součástek a dodavatelem ucelených řešení pro automobilový průmysl, komunikační a informační technologie a spotřební elektroniku. V Rožnově pro ni v současnosti pracuje zhruba 2 tisíce lidí, čímž se řadí mezi největší zaměstnavatele v kraji. Společnost nyní plánuje obří investici do rozšíření výroby čipů ve svém stávajícím areálu v Rožnově za 44 miliard korun, která by mohla přinést až tisíc nových pracovních míst.

Český trh spotřební elektroniky a automobilového průmyslu je stále více ovlivňován výrobou inovativních čipů, které zvyšují výkon, efektivitu a bezpečnost produktů. Investice do české výroby polovodičových součástek může přinést značné výhody pro tuto oblast, a společnost onsemi v Rožnově je jedním z klíčových hráčů v tomto sektoru.

Navázání spolupráce mezi krajskými institucemi, univerzitou a onsemi má potenciál přinést oboustranné výhody. Studenti mohou získat příležitosti k praktickým zkušenostem a společnost zase může využít výzkumné kapacity, odborníky a talenty z univerzity. Tento krok tedy může posílit konkurenceschopnost českého průmyslu, zvýšit zaměstnanost a posílit vazby mezi akademickým a podnikatelským sektorem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy