Agresivní vosy a sršně zaplavují Česko: záchranáři v pohotovosti

Letos v Česku zaznamenali výrazný nárůst počtu vos a sršní, které jsou agresivnější. Teplé a suché počasí a mírná zima přispěly k jejich zvýšené populaci. Záchranáři hlásí více výjezdů kvůli alergickým reakcím po bodnutí a hasičům se množí zásahy při likvidaci hnízd. Alergici by měli mít u sebe adrenalinové pero.


Letos v Česku zaznamenali odborníci a záchranáři výrazný nárůst počtu vos a sršní. V porovnání s předchozími lety je jejich populace mnohem větší. Vyplývá to z dat entomologů a záchranářských složek, které jsou prakticky denně povolávány k případům alergických reakcí po bodnutí.

K situaci přispělo nejen teplé a suché počasí v letošním roce, ale také mírná zima, která umožnila větší čísla hmyzu přežít do dalších sezón. Hasiči hlásí výrazný nárůst počtu zásahů kvůli likvidaci hnízd.

Mluvčí plzeňských záchranářů, Lukáš Úherek, uvedl, že jen v červenci zaznamenali okolo 150 výjezdů. Hnízda těchto hmyzích škůdců se nacházejí nejen v přírodě, ale i v centralizovaných oblastech měst, což zvyšuje riziko kontaktu s lidmi.

Během jednoho dne musela horská služba dvakrát zasahovat v Krkonoších a Beskydech, kde pomáhali osobám s těžkou alergií na bodnutí. V jednom případě byl nutný i zásah vrtulníku.

V Plzni pomáhala městská policie cyklistovi, kterého při jízdě bodla vosa. Jelikož u sebe neměl adrenalinové pero, musela být zahájena resuscitace, dokud na místo nedorazila zdravotnická záchranná služba. Muž byl nakonec stabilizován.

Záchranáři apelují na alergiky, aby u sebe neustále nosili adrenalinové perko a nevydávali se do přírody sami. V případě bodnutí může rychlá reakce na místě zachránit život.

Hasiči ve všech krajích Československa letos zaznamenali až pětinásobný nárůst počtu zásahů kvůli vosím a sršním hnízdům. Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů, potvrdila, že na letošní léto připadají více než sedm stovek výjezdů. K podobnému závěru dochází také dobrovolní hasiči z Ostrova.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy