Zlínský kraj mění energetiku - fotovoltaika a pasivní domy

Ve Zlínském kraji probíhá transformace energetiky s cílem nahradit uhlí. Na jednání zástupci tepláren představili řešení a žádají o dotace z Modernizačního fondu k zabránění skokovému zdražení tepla.


O tom, jak bude ve Zlínském kraji nahrazeno dosud užívané uhlí v Otrokovicích, Uherském Hradišti a Vsetíně, informovali na jednání na krajském úřadě zástupci tepláren a představili energetické komisi svá řešení.

Jak na jednání zaznělo, pro to, aby nedošlo ke skokovému zdražení tepla, si jednotliví provozovatelé zdrojů žádají o dotace z Modernizačního fondu. Zelená transformace si vyžádá velké investice, ale i nové inovativní přístupy ve spolupráci mezi soukromým a veřejným sektorem, stejně jako při plánování rozvoje měst.

Jedno z inspirativních řešení bylo provedeno ve Slavičíně, kde nově instalovali na střechu teplárny 130kWp fotovoltaiky a bateriové úložiště, tím doplnili už instalovaná tepelná čerpadla, která budou touto elektřinou zásobována a budou zajišťovat ohřev teplé vody hlavně v letních měsících. Po zbytek roku budou jednotlivé objekty a sídlištní celky zásobovat z kotelny na dřevní štěpku. Snižování energetické náročnosti, rozvoj lokální výroby elektřiny i tepla posílí energetickou soběstačnost našeho území.

Energetická agentura Zlínského kraje představila také příklady modernizace budov v Bařicích, výstavbu pasivních budov v Zubří, Rožnově pod Radhoštěm, Holešově, Bystřici pod Hostýnem a také první budovu v energeticky aktivním standardu v kraji. Jde o Obecní úřad v Rudimově, který slouží i jako kulturní dům a knihovna. Přizvaný expert z EGÚ Brno komentoval dopady zelené transformace na EU, Českou republiku a také Zlínský kraj. Upozornil na blížící se zákaz skládkování směsného komunálního odpadu a možnosti jeho energetického využití.

„V posledních dvou letech byly připraveny projekty modernizace budov a rozvoje fotovoltaických systémů pro organizace kraje samotného v celkové hodnotě 1,5 miliardy Kč,“ sdělil přítomným náměstek hejtmana Lubomír Traub. Více než polovinu těchto investic uhradí fondy EU, o což se přičinil tým energetické agentury. Ten rovněž poskytuje technickou pomoc výrobcům a spotřebitelům elektřiny, kteří si budou zatím formou aktivního zákazníka své přebytky sdílet.

„První skupinu sdílení máme už na EDC schválenu,“ sdělila ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje Miroslava Knotková s tím, že další čekají na schválení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy