Stavba kulturní centra Rožnov vázne

Stavba kulturního centra v Rožnově pod Radhoštěm čeká na dokončení kvůli neshodám mezi stavební firmou a vedením města ohledně subdodavatele dřevostavby a nedostatků v projektové dokumentaci.


Stavba kulturního centra v Rožnově pod Radhoštěm byla před dvěma lety zastavena a od té doby tak město čeká na jeho dokončení. Důvodem zastavení prací byly neshody mezi stavební firmou a tehdejším vedením města ohledně změny subdodavatele dřevostavby, stejně jako nedostatky v projektové dokumentaci.

Pro vyřešení tohoto problému se tehdy rozhodla radnice obrátit na odborníky z brněnského Vysokého učení technického (VUT), kterým svěřila posouzení zmíněné projektové dokumentace. Výsledky jejich analýzy však odhalily vážné nedostatky v dokumentaci. Autorem projektu, jímž je firma Archiweb, se nicméně postaral o nápravu a do dokumentace zapracoval požadavky, které město uplatnilo.

Následně radnice požádala VUT o znalecké posouzení upravené projektové dokumentace. Starosta Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci) uvedl, že i po provedených opravách stále dokumentaci trápí některé nedostatky. 'Byli jsme připraveni vyhlásit výběrové řízení na začátku roku, ale posudek ukázal, že v projektu je stále řada oblastí, které je třeba prověřit a které mohou být rizikové,' prohlásil Kučera na zastupitelstvu města.

'Proto momentálně prověřujeme možnost jiného řešení, kterým by mohlo být dokončení projektové dokumentace formou design and build (navrhni a postav), což by mohlo přenést odpovědnost na realizační firmy,' dodal starosta. Rožnov tak hledá způsob, jak stavbu kulturního centra dokončit, přičemž se stále zaměřuje na nedostatků projektu.

Tento způsob řešení však kritizuje zastupitel a bývalý starosta Radim Holiš (ANO), který upozornil, že druhý posudek z VUT ještě nebyl veřejně připomínkován a odborná veřejnost se k němu nemohla vyjádřit. 'Jde o spekulativní posudek, který není podpořen žádným výpočtem a nemůže být považován za relevantní,' uvedl Holiš.

Bývalý starosta také kritizoval skutečnost, že současný starosta Kučera veřejně označuje projekt za špatný. 'Za rok a půl jsme se nedostali nikam dál, než že jsme inflací navýšili náklady na stavbu a utratili peníze za posudky, které nám nic konkrétního a zásadního neřekly,' prohlásil Holiš.

Podle Radima by měl být druhý posudek předložen stavební komisi a nezávislým odborníkům k posouzení. 'Pokud architekt města nebude moci veřejně obhájit svůj názor před občany, nebudeme moci dočkat se úspěšného dokončení tohoto projektu,' vzkázal vládnoucí koalici.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024