Retrospektiva Reného Hábla ve zlínské galerii

Retrospektivní výstava Reného Hábla v krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně představuje tvorbu významného zlínského malíře a pedagoga. Jeho hravé kompozice s tenkou obrysovou linkou zkoumají poetické a futurologické příběhy.


Příznivci současného umění mohou přijít prozkoumat tvorbu významného zlínského malíře a pedagoga, který se ve svých hravých kompozicích vydával do poetických a futurologických příběhů odehrávajících se uvnitř vlastního vědomí i v hlubokém vesmíru. Retrospektivní výstava Reného Hábla v krajské galerii představuje vůbec poprvé v ucelené podobě tvorbu jednoho z nejvýraznějších malířů spjatých se Zlínem, jehož dílo však bylo předčasně ukončeno. Umělcův jedinečný malířský projev se může právem řadit k tomu podstatnému v českém výtvarném umění po roce 2000.

Háblova malířská tvorba – zprvu divoká a plná pestrobarevných ostře vymezených tvarů – později vykrystalizovala v obrazech s osobitým malířským rukopisem, který se použitím tenké obrysové linky blížil až kresbě. Prostřednictvím abstraktních obrazců – ve kterých můžeme často rozeznávat různé mimozemské bytosti, malé astronauty, nebo mohou dokonce symbolizovat jakousi cestu poznání – se autor vydával až do vzdálených končin vesmíru. Více vám přiblíží komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy.

Výstava je k vidění v přízemí Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně do 1. 9. 2024 od úterý do neděle v čase 10:00-18:00.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy