Nová porodnice za 1.4 miliardy korun nabídne domácí komfort

Studie pro novou porodnici v Zlíně je kompletní, stavba by měla začít příští rok a skončit do dvou let. Nový pavilon, stojící 1,4 miliardy korun, bude nabízet maminkám komfort domácího prostředí i špičkovou zdravotní péči. Financování bude


Studie pro novou zlínskou porodnici je hotová a v srpnu by měla být k dispozici dokumentace potřebná pro získání stavebního povolení. Nemocnice svěří stavbu nové budovy firmě, kterou vybere začátkem příštího roku. Očekává se, že celá stavba potrvá zhruba dva roky a v roce 2027 by tak nová porodnice měla přivítat své první nastávající maminky.

Jedná se o ambiciózní projekt, který by mohl Zlínský kraj postavit do role průkopníka, jak v českém, tak i v evropském měřítku,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Hrdý. Očekává se, že nová budova nabídne maminkám komfort a intimitu na úrovni domácího prostředí za okamžité dostupnosti špičkové zdravotní péče na evropské úrovni v případě komplikací.

Celkové náklady na stavbu činí zhruba 1,4 miliardy korun, které bude Zlínský kraj jako zřizovatel nemocnice hradit ze svého rozpočtu. V případě nedostatečných prostředků doplatí zbytek nemocnice. Jedná se o první případ ve své historii, kdy kraj takto finančně podporuje vlastní nemocnici.

Projekt však s sebou přináší také několik výzev, především v oblasti legislativy. Na rozdíl od jiných krajských nemocnic v Zlíně veškeré pozemky a nemovitosti vlastní právě nemocnice. Kdyby tedy chtěl kraj samotnou porodnici postavit, musel by od nemocnice nabyt pozemky a budovy za tržní cenu a následně novou nemocnici novou budovu pronajímat.

Nový pavilon by měl nahradit současné budovy 16 a 17, které v současnosti slouží jako geriatrické oddělení. Sousední pozemek má potenciál pro výstavbu parkoviště. Budova porodnice bude mít 5 podlaží a šesté patro bude obsahovat terasu. V budově bude také podzemní parkoviště s kapacitou pro 40 automobilů.

Jednotlivá podlaží budou oddělena na různé sekce - neonatologie, oddělení šestinedělí a rizikových těhotenství, ginekologie a ORL a centrum porodní asistence. Pro pacienty budou k dispozici také ambulance ginekologie, neonatologie a otolaryngologie (ORL).

Financování stavby bude probíhat na základě reálně vynaložených nákladů, což znamená, že peníze budou do nemocnice směřovány postupně. Komplexní projekt tak představuje značnou výzvu pro krajskou správu, ale pokud se podaří úspěšně zvládnout všechny překážky, mohla by nová porodnice v Zlínském kraji vytvořit nový standard v péči o těhotné ženy a novorozence.

Tip redakce: Pro ty, kteří shání kvalitní dezinfekční prostředky ANIOS - STÉRIDINE - GARCIN, doporučujeme navštívit stránky s kvalitní dezinfekcí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy