Zlín po protestech snižuje daň z nemovitosti o 16 %

Zlín se po protestech občanů rozhodl snížit daň z nemovitosti průměrně o 16 %. Opozice označila snížení za nedostatečné a kosmetické. Daň z nemovitosti letos výrazně stoupla kvůli státním opatřením, což vyvolalo nespokojenost obyvatel. Město nyní sníží výnos o 40 milionů, což bude ovlivňovat místní rozpočet.


V reakci na nedávné protesty obyvatel Zlína se místní zastupitelé rozhodli přistoupit ke snížení daně z nemovitosti. Po tříhodinové diskusi a stížnostech občanů bylo schváleno nové snížení poplatku, které v průměru činí šestnáct procent. Opozice však považuje tuto změnu za nedostatečnou a poukazuje na to, že jde pouze o kosmetickou úpravu.

Daň z nemovitosti v Zlíně letos po patnácti letech výrazně stoupla, a to až na pětinásobek původní částky. Primátor Jiří Korec (ANO) zdůrazňuje, že ke zvýšení došlo také kvůli vládním rozhodnutím a konsolidačním opatřením. Obyvatelé krajského města však tento krok kritizovali a na náměstí u radnice se dopoledne konala demonstrace, na kterou dorazily desítky lidí.

Opoziční zastupitelé z SPD a Zlín 21 navrhovali větší snížení místního koeficientu, než předložilo vedení města, ale jejich návrhy nebyly přijaty. Snížení požadovala i petice s pěti tisíci podpisy, za kterou stáli zástupci SPD. Radnice obhajovala zvýšení daně potřebou získat finance na opravy a investice, protože se poplatek dlouhodobě neměnil. Loni město na daň vybralo šedesát milionů korun.

Podle primátora Korce si město uvědomovalo, že zvýšení daně bude nepopulární, ale nebyly tehdy známé přesné změny podle konsolidačního balíčku. Sazba za metr čtvereční byla zvednuta státem, což bylo jiné řešení, než jaké bylo avizováno měsíce předtím. Město zaznamenalo zvýšení daňových výnosů o sto deset milionů korun, což bylo však kompenzováno snížením státních příjmů o stejnou částku.

Návrh koalice snížit daň průměrně o šestnáct procent znamená snížení výnosu o čtyřicet milionů korun. „Navýšení bylo o osmdesát milionů a nyní polovinu z této částky snížíme. Skok, který způsobil stát, je značný, a chceme to srovnat na úkor městského rozpočtu,“ vysvětlil Korec.

Změna vyhlášky o stanovení koeficientů sníží všechny místní koeficienty o 0,3 bodu, přičemž průměrný koeficient ve Zlíně bude nyní 2,3. SPD navrhovala snížení koeficientu na 2,0 pro katastrální území Zlína a 1,7 pro ostatní území, což však nebylo schváleno. Opozice považuje snížení za nedostatečné. „Návrh koalice je jen kosmetický,“ prohlásil zastupitel Pavel Sekula (SPD).

Obyvatelé na zastupitelstvu vyjádřili svou nespokojenost. „Neměli byste se obracet na stát? Vy se snažíte doplnit kasu těmi, kteří mají hluboko do kapsy,“ namítla obyvatelka Jitka Halašková. Martin Šebesta, člen místní komise v části Louky, zvýšení daně označil za drastické. Opoziční zastupitel Tomáš Dudák (Zlín 21) připomněl, že loni při schvalování došlo k chybě a navýšení bylo skokové.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy