Soud obnovil registraci domovu pro seniory Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu pro seniory Hvězda. Ministerstvo práce a sociálních věcí a zlínský krajský úřad domovu odebraly registraci kvůli dluhu, který měl být ale již uhrazen.


Krajský soud v Brně rozhodl v případu zlínského domova pro seniory Hvězda o zrušení rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu. Tyto instituce loni v prosinci odebraly domovu registraci sociální služby.

Denská událost má zásadní dopad na osudy domova Hvězda, který nyní poskytuje péči 41 klientům. Příčinou sporu, který vyvrcholil u soudu, byl dluh zařízení vůči MPSV. Ministerstvo ukončilo registraci sociální služby s tím, že domov nedoložil bezdlužnost při kontrole v létě loňského roku. Bezdlužnost měla být podle MPSV jednou z podmínek pro získání oprávnění poskytování sociálních služeb.

Ředitelka domova Miroslava Kalivodová však argumentovala tím, že daný dluh již byl uhracen, a tedy neměl být důvodem pro zrušení registrace. Podle náměstkyně zlínského hejtmana Hany Ančincové (Piráti) však Hvězda bezdlužnost při správním řízení nedoložila.

Situaci se pokusilo vedení Hvězdy napravit u Krajského soudu v Brně, kde podalo žalobu. Soud následně v prosinci přiznal žalobě odkladný účinek, čímž umožnil domovu pokračovat v činnosti.

V odůvodnění rozsudku Krajský soud v Brně uvádí, že jak krajský úřad, tak následně ministerstvo, zaměnily pojem podmínky registrace – které zákon o sociálních službách vyjmenovává – za seznam dokumentů, které žadatel o registraci musí předložit. „Uzavřený výčet podmínek v zákoně neobsahuje podmínku bezdlužnosti jako podmínku pro registraci zařízení,“ konstatoval soudce Jan Jirásek.

Toto rozhodnutí soudu slibuje klidnější život pro klienty domova Hvězda i jeho zaměstnance. Domov nyní znovu požádá o dotace, protože dosud provoz hradil z vlastních zdrojů, což představovalo zhruba čtyři miliony korun měsíčně. Následující kroky ministerstva budou záviset na rozhodnutí zástupkyně resortu, zda podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy