Proměny Zlína: Od náměstí Míru po stopy slavné minulosti

Výstava Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně představuje vývoj města Zlína a společnosti během tisíce let. Expozice v Muzeu jihovýchodní Moravy zahrnuje snímky centrálních prostor, dominant náměstí Míru, Trantůrkova domu či moderní nákupní galerie Zlaté Jablko z roku 2008.


V historii města Zlína se odráží vývoj a proměny, kterými procházela celá česká společnost za uplynulých více než tisíc let. A právě tuto evoluci zachycuje výstava Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně, která je aktuálně prezentována v prostorách Muzea jihovýchodní Moravy.

V centru Zlína se nachází náměstí Míru, které je srdcem města již po staletí. Původně se tady v minulosti nacházel rynek, přestože náměstí získalo své jméno teprve v roce 1887. Jako důkaz změn, které postihly centrální prostory města, slouží fotografie, které jsou součástí zmíněné výstavy.

Jednou z dominant náměstí je radnice, která zde stojí již od šestnáctého století. Po požáru v roce 1922 byla v letech 1924-1925 znovu postavena, a to podle projektu architekta Františka Lydie Gahury. Po léta byla radnice středem života ve městě, a její podoba se přesto příliš neměnila.

Na výstavě můžeme vidět také velmi známou budovu - Trantůrkův dům s obchody v přízemí. Tento velkorysý stav byl postaven v roce 1940 a je jedním z nejznámějších bodů ve městě.

Zajímavou pasáží historie je také výstavba nákupní galerie Zlaté Jablko v roce 2008. Tahle moderní stavba vnesla do města nový vítr a její přítomnost je vidět na většině fotografií vystavených v rámci výstavy.

Kromě centrálních prostor města výstava ukazuje také proměny ostatních známých míst a ulic ve Zlínu. Je tak možné sledovat různé etapy městského vývoje, od poklidné minulosti na začátku dvacátého století až po živý ruch současnosti.

Zvláštní úsek výstavy je věnován také historii pojmenování města. Zlín, který byl původně nazýván Zlatým japkem, se poprvé objevil v písemných pramenech v roce 1322. Od té doby se jeho jméno vyskytovalo v několika podobách, většinou jako Zlín, Zlin nebo Zlyn.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy