Oprava divadla za 60 milionů po pádu kamenů z fasády

Zlínské divadlo čelí nutnosti rekonstrukce kvůli padajícím kamenným deskám. Oprava je plánována na příští rok a potrvá nejméně jedno období, přičemž náklady se odhadují na 60 milionů Kč. Navzdory nekomfortní situaci bude divadelní sezóna probíhat bez omezení.


V poslední době začalo z budovy zlínského divadla padat kamenné desky, které tak nyní čelí nutnosti kompletní výměny. Celková rekonstrukce se plánuje na následující rok, kdy bude plot kolem divadla zůstávat nejméně rok uzavřen. Odhadované náklady procesu rekonstrukce činí přibližně 60 milionů korun.

Podle Karel Papežík, umělecko-technického šéfa divadla, jde o méně komfortní situaci, ale navzdory tomu se celá divadelní sezóna uskuteční naplno a bez omezení provozu. Radnice již právě nyní připravuje podklady a provádí digitalizaci budovy, která dříve byla k dispozici pouze ve formě papírových výkresů.

Divadelní budova je památkově chráněna, proto do podoby rekonstrukce bude zasahovat i Národní památkový ústav. Ten již nastínil, že při výměně kamenného obkladu bude vyžadováno použití shodného formátu i materiálu, stejně jako zachování barevného odstínu. Památkáři také považují stavbu divadla za kvalitně architektonicky řešený objekt a zdůrazňují kontrast jednotlivých hmot budovy.

Veřejná zakázka na opravu divadla by mohla být vyhlášena během následujícího měsíce, poté bude projekt zpracováván a bude se vybírat zhotovitel. Součástí diskuzí mezi radnicí a památkáři bude i otázka celkového zateplení budovy, které však nemusí být z hlediska památkové péče možné.

Zlínské divadlo bylo postaveno v letech 1960 až 1967 a nicméně od té doby neprošlo žádnými výraznými změnami. Jak zdůrazňuje mluvčí Národního památkového ústavu Petra Zelinková, významné modernizace se dotkly pouze prostorů sociálního zařízení a kanceláří.

Zkrátka, zatímco návštěvníci zlínského divadla budou muset ještě nejméně rok čelit omezenému komfortu, je velká oprava nejlepším řešením, které zajistí bezpečné a dlouhodobé fungování divadelní budovy. S nůležitým zásahem památkářů a ideálně vybranými materiály bude divadlo moci po opravě znovu přivítat své diváky ve své plné kráse a splnit svou roli kulturního centra města.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy