Nové ekonomické srdce Zlína se rodí u sportovní haly

Zlínský kraj, město Zlín a Univerzita Tomáše Bati spolupracují na plánu nového ekonomického srdce města. Projekt s cenou 800 milionů korun zahrnuje moderní budovy pro muzeum, sportovní halu, ubytování a služby.


Ve spolupráci se Zlínským krajem, městem Zlín a Univerzitou Tomáše Bati se rodí plány na vytvoření nového ekonomického srdce města. Projekt, který vzešel z architektonické soutěže, by měl začít být realizován v příštích třech letech. Jeho celková cena se odhaduje na 800 milionů korun.

Podle návrhu by měly být postaveny moderní budovy, které by obsahovaly muzeum veteránů podnikatele Ladislava Samohýla, sportovní halu, ubytovací kapacity pro vysokoškolské koleje, byty i služby. Celý projekt by měl trvat déle, jelikož je třeba dohodnout více zainteresovaných subjektů.

Technologické inovační centrum (TIC), které působí v areálu Univerzity Tomáše Bati, by mělo získat další prostory pro rozvoj. Nové budovy by se měly zaměřit na moderní technologie, kreativní průmysl a vývoj výjimečného softwaru. Zároveň by zde měly působit i zahraniční společnosti a studující měli mít možnost propojit své vzdělání a inovační práci s praxí v těchto firmách.

Pokud by se povedlo zrealizovat celý projekt najednou, stali by se inovativní firmy a univerzita pevnou součástí centra Zlína, které by tak získalo atraktivní čtvrť pro 21. století. Na druhou stranu, město má v plánu také možnost řešení jednotlivých částí projektu, které by se pak nabízely jako investiční příležitosti investorům, ať už jde o technologické centrum, muzeum vojenské historie nebo kolejové ubytování.

Navrhovaný projekt má aktualizovat územní plán města, který jasně specifikuje, co a kde může být vybudováno. Díky tomu by měli různí zájemci o investice do projektu jistotu způsobu využití ploch a plánéného rozvoje oblasti.

Zlínský kraj a město Zlín aktuálně vyžadují silné developery, kteří by navrhli a zajistili rozvoj území, avšak projekt musí být v souladu se studiemi a plánem města. Je možné, že by město zřídilo developerskou společnost, která by měla na starost realizaci a logistiku celého projektu. Na druhou stranu existuje i možnost přejít část projektového řízení do rukou investiční agentury, která by zajistila řešení a další postup ve fázích projektu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy