Náhrobky z 13. století objeveny v Uherském Hradišti

Archeologický výzkum Slováckého muzea v Uherském Hradišti odhalil náhrobky z mladších pohřbů u kostela. Původní prostor sloužil jako hřbitov od 13. století do roku 1784.


Archeologický výzkum prováděný Slováckým muzeem v Uherském Hradišti vedl k objevení náhrobků z mladších pohřbů na původním místě kostela. Jak upřesnil Tomáš Chrástek, vedoucí oddělení archeologie muzea, výzkum byl prováděn v okolí kostela, které v minulosti nabízelo prostor rozlehlého hřbitova.

Prostor zahrady okolo kostela je znám jako nejstarší uherskobrodský hřbitov. Byl v provozu od založení kostela v polovině 13. století až do roku 1784, kdy byl kostel odsvěcen. Archeologický výzkum byl na tomto místě ukončen kvůli plánovanému výstavbě nového systému pro shromažďování dešťové vody.

Archeologický tým také pracuje v centru Uherského Hradiště, na Zelném trhu, kde mají v plánu stavbu podzemních kontejnerů pro třídění odpadů. Toto místo bylo historicky důležité vzhledem k jeho poloze u Rechly, jednoho z ramen řeky Moravy, které rozdělovalo staré jádro města na dva ostrovy. Rechla byla původně využívána jako mlýnské kolo. Během let se však postupně měnila ve stojatou vodu, byla tedy zasypána a začleněna do kanalizačního systému.

Archeologové na Slovácku také objevili kostry staré 7000 let, které jsou mimořádně dobře zachované. “V blízkosti Rechly jsme v rámci intenzivní vrstvy odpadů pozorovali hojné zbytky zvířecích kostí, často velké části kostí dobytka, stejně jako keramiku, kterou lidé vyhazovali od 13. století až do novověku,' uvedla Dana Menoušková, archeoložka Slováckého muzea.

Poté, co bude výzkum na Zelném trhu dokončen, archeologové se přestěhují do Otakarovy ulice nedaleko Mariánského náměstí. Studium historie skrze archeologii nám nabízí vzácný pohled na životy našich předků a vedení muzea plánuje tyto nálezy využít pro další výzkum a vzdělávání



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy