Marný boj obyvatel, lipová alej šla k zemi

Protesty obyvatel holešovského Plačkova a petice s 140 podpisy proti kácení 22 stromů ve čtvrti neuspěly. Původní plán revitalizace lokality zahrnoval odstranění lip pro modernizaci infrastruktury. Místní politici se hájí trvalou udržitelností životního prostředí a provozní bezpečností; slibují výsadbu nové zeleně.


V uplynulých dnech se obyvatelé lokalitě Holešova-Ježkovice nelíbérně zaměřili na kácení stromů ve čtvrti, které vyvolalo vášnivé diskuse mezi obyvateli, místními politiky a úředníky. Kontroverzní téma způsobilo velké rozdělení mezi některými obyvateli, a dokonce iniciovalo petici proti kácení ve snaze zabránit ztrátě celkem 22 stromů, především lip starých přibližně 25 let. Jak však vyvrcholil spor o tuto záležitost?

Původní plán revitalizace lokality zahrnoval odstranění těchto lip, které měly ustoupit modernizaci infrastruktury, například cestám, chodníkům a novým vjezdům k domům. Kácení ovšem proběhlo, aniž by došlo ke kompletní modernizaci oblasti a obyvatelé se ptají, zda v tomto kontextu bylo opravdu zapotřebí pokácet veškeré stromy.

Petice proti kácení získala asi 140 podpisů, ovšem neuspěšně. Organizátoři petice, mezi nimi i Iva Lecišnová, mluví o tom, že z oblasti zmizelo přirozené zastínění a obyvatelé mají obavy z teplejšího prostředí ve svých domovech. Navíc se stěžovali, že v jednáních s vedením města neměli dostatek prostoru hájit svou pozici a argumenty pro uchování stromů.

Na druhou stranu, místostarosta, Pavel Karhan, hájí rozhodnutí kácet stromy a označuje jej jako nutné z hlediska “trvalé udržitelnosti životního prostředí i provozní bezpečnosti v této lokalitě.” Radnice si dokonce nechala provést arboristický posudek zdraví stromů, který doporučil pokácet pouze tři z nich, ovšem ostatní lipy byly hodnoceny jako krátkodobě životaschopné s životností okolo 10 let.

Mluvčí města Karhan upozorňuje, že na místě starých lip již rostou mladší stromy, které představují náhradní zeleň, která by se měla rozvinout do přirozeného zastínění v příští dekádě. Zdůrazňuje také, že kácení těchto stromů bylo nevyhnutelné a že v budoucnu plánují výsadbu dalších desítek keřů, živých plotů a trvalek v rámci revitalizačního procesu. Tento proces má napomoci k posílení celkového lokálního životního prostředí a zachovat zeleň pro další generace.

Bylo kácení lip skutečně nutné anebo šlo jen o nešťastné rozhodnutí úředníků? Navzdory snaze obyvatel Holešova zastavit tento proces, byla mladá lipová alej nakonec pokácena. Avšak město slibuje, že nová, udržitelnější zeleň bude vysazena v nejbližších letech, a že oblast bude opět zazelenat novými stromy, které budou moci růst klidně až sto let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy