Luhačovice investují 850 tisíc do obnovy sakrálních staveb

Město Luhačovice plánuje investovat 850 tisíc korun do oprav sakrálních staveb v Polichně, Řetechově a Kladné Žilíně. V Polichně bude opravena kaplička, v Řetechově zvonice a v Kladné Žilíně socha. Tyto rekonstrukce posílí kulturní dědictví a identitu místní komunity.


Město Luhačovice se rozhodlo investovat až 850 tisíc korun do oprav drobných sakrálních staveb ve třech svých místních částech - Polichně, Řetechově a Kladné Žilíně. Tento záměr zahrnuje renovaci kapliček, sochy i zvonice.

V Polichně se bude pracovat na obnově staré kapličky, jejíž stav vyžaduje okamžitou péči. Kaplička je nejen významnou kulturní památkou, ale také oblíbeným místem pro místní obyvatele, kteří zde často pořádají různé společenské akce. Již jen samotné očištění a oprava fasády a střechy představují značné náklady, ale důsledná rekonstrukce je nevyhnutelná pro její zachování pro budoucí generace.

Řetechov se může těšit na revitalizaci staré zvonice, která je symbolem této části Luhačovic. Zvonice, jejíž zvuk doprovázel místní život po staletí, potřebuje nový nátěr a opravu dřevěné konstrukce. Plánované práce zahrnují také preventivní opatření proti dřevokaznému hmyzu a vlhkosti, které představují největší hrozbu pro její dlouhodobé zachování.

V Kladné Žilíně se město zaměří na opravu sochy, která je součástí místního poutního místa. Socha, jež má pro místní obyvatele značný duchovní význam, je nyní v nepříliš uspokojivém stavu. Plánována je důkladná restaurace včetně opravy podstavce a revitalizace okolního prostoru, který je často využíván pro společenské a náboženské události.

Podle místních úředníků je investice do oprav těchto sakrálních staveb nejen otázkou kulturního dědictví, ale i způsobem, jak udržet místní identitu a tradici živou. Radnice doufá, že rekonstrukce podpoří místní komunitu a přiláká i návštěvníky z širšího okolí. Práce by měly být dokončeny během následujícího roku, přičemž už nyní se připravují detailní plány a smlouvy s restaurátory.

'Je to skvělá zpráva pro naše město, protože tyto stavby představují neodmyslitelnou součást našeho kulturního dědictví a bylo by škoda je nechat upadnout. Věřím, že výsledky rekonstrukcí přinesou radost a pýchu všem obyvatelům,' komentovala jedna z místních obyvatelek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy