Krátili daně

ZLÍNSKÝ KRAJ: Kriminalistům se podařilo prokázat daňové úniky za více jak 85 miliónů korun.




Krajští kriminalisté ve spolupráci s Krajským státním zastupitelstvím v Brně - pobočka Zlín ukončili v předešlých dnech prověřování rozsáhlé sofistikované daňové trestné činnosti, na které pracovali již od roku 2019.

V souvislosti s trestným činem zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství zahájili trestní stíhání 18 fyzických a 5 právnických osob. Tato skupina způsobila škodu více jak 85 miliónů korun.

Kriminalisté prokázali, že obvinění nejméně od začátku roku 2016 do konce roku 2019 na území Zlínského kraje a dalších místech České republiky zcela úmyslně a vědomě zahrnuli do účetnictví a daňových přiznání k dani z přidané hodnoty svých společností nebo společností, za které ve skutečnosti jednali a ovládali je, účelově vytvořené doklady za formálně poskytnuté plnění nejrůznějšího druhu, díky kterým v příslušných zdaňovacích obdobích uplatnili u správce daně nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Přitom tato plnění nebyla ve skutečnosti poskytnuta ani v rámci ekonomických činností, ani pro účely uskutečňování zdanitelných plnění či poskytování služeb. Obvinění za tímto účelem ovládali jednotlivé obchodní společnosti a připravovali potřebné listiny, které byly nezbytné pro realizaci tohoto jejich záměru. Nyní jim za tuto trestnou činnost hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Kriminalisté tak dokončili poslední fázi realizace rozsáhlé daňové trestné činnosti této skupiny pachatelů. Ta proběhla ve třech fázích. Ve dvou předchozích již bylo zahájeno trestní stíhání více jak 40 fyzických osob a 20 právnických osob se škodou přes 60 miliónů korun.

28. června 2024, mjr. Mgr. Simona Kyšnerová



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy