Hřebčín Napajedla: boj za záchranu unikátního areálu

Petice za záchranu Hřebčína Napajedla upozorňuje na důležitost unikátního místa, čelící problémům s chovem koní a hrozbě výstavby bytů. S podporou více než 50 000 lidí hledá akce podporu v Poslanecké sněmovně a žádá o prohlášení Hřebčína za kulturní památku.


Autoři petice za záchranu Hřebčína Napajedla upozorňují na důležitost zachování tohoto unikátního místa, které v poslední době čelí hrozbě zániku chovu koní a výstavby bytových domů. Petice, která získala podpis více než padesáti tisíc laiků i odborníků, nyní hledá podporu v Poslanecké sněmovně.

Situace kolem Hřebčína Napajedla vygradovala v únoru 2023, kdy majitelé, firma Sygnum, ukončili chov anglického plnokrevníka, přestěhovali koně a usilovali o změnu územního plánu v oblasti 'Výběhy' pro stavbu bytových domů. Tento návrh však zastupitelé města Napajedla zamítli.

Unikátnost areálu Hřebčína vychází z kombinace historických staveb a rozlehlých pastvin, které se v Česku jen tak nenajdou. Autoři petice proto podali žádost na ministerstvo kultury o prohlášení Hřebčína za kulturní památku.

Organizátoři petice plánují informovat poslance o situaci a předložit jim argumenty pro záchranu Hřebčína. Předpokládá se, že do Poslanecké sněmovny dorazí autobus s 30 až 40 příznivci petice. Cílem této akce je naleznout řešení, které by mohlo vést k obnovení chovu koní a dalšímu jednání s majiteli, eventuálně i ze strany státní správy.

Firma Sygnum, majitelé Hřebčína Napajedla, k situaci zatím veřejně mlčí. V prohlášení pro Český rozhlas však uvedli, že důvodem ukončení chovu koní v Hřebčíně byl nezájem o anglického plnokrevníka v České republice. Zároveň zdůrazňují, že momentálně neusilují o změnu územního plánu a jsou připraveni spolupracovat s městem, krajem nebo státem na využití areálu ve prospěch občanů Napajedel. Avšak prohlášení Hřebčína za kulturní památku by prý mohlo tento proces zkomplikovat.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy