Fotovoltaiky na krajských budovách: 10 milionů úspor a rozvoj turismu v Zlíně

Zlínský kraj hledá řešení na snížení nákladů, včetně instalace fotovoltaických elektráren na státních budovách. Usiluje o rozvoj cestovního ruchu s důrazem na Baťův kanál a rozšiřování cyklostezek. Plány zahrnují investice do Archeoskanzenu Modrá, Zoo Zlín a cyklistické stezky BEVLAVA.


S rostoucími cenami energií hledá Zlínský kraj alternativní řešení ke snížení svých nákladů. Jedním z nich je instalace fotovoltaických elektráren na krajských budovách. V rozhovoru pro únorový Magazín21 hovoří náměstek hejtmana Lubomír Traub o tomto řešení, obsazování investory Strategické průmyslové zóny v Holešově a novinkách v oblasti turismu v kraji, za které zodpovídá.

Podle Trauba by instalace fotovoltaiky měla být provedena na budovách, kde se všechna výroba spotřebuje, jako jsou nemocnice, 14I15 BAŤOVĚ INSTITUT či v depozitáři muzea v Otrokovicích. V případě, že vše půjde podle plánu, by měla být úspora na energiích ročně přibližně 10 milionů korun.

Ekologickým řešením kraj dosáhl také nákupem elektromobilů, které v budoucnu dosáhnou třetiny vozového parku organizací kraje. Celkem 60 vozů bude sloužit nejen v sociálních službách, ale také na krajských středních školách a muzeích.

Ve Strategické průmyslové zóně Holešov došlo vloni ke změně ve vedení, kterou hodnotí Traub pozitivně. Díky novému předsedovi představenstva, Radovanu Macháčkovi, bude v zóně probíhat intenzivnější hledání investorů a práce na dokončení stávajících projektů. Holešovská zóna měla by být při úspěšném průběhu jednání obsazena už letos.

Co se týče turismu, patří mezi nejvýznamnější atraktivity Zlínského kraje Baťův kanál. Kraj plánuje rozvoj cestovního ruchu na Baťově kanále a zpřístupnění jeho kulturních a přírodních hodnot. Spolupráce s Jihomoravským krajem na obecně prospěšné společnosti Baťův kanál vede k sjednocení a efektivnějšímu řízení rozvoje této vodní cesty.

Letos je očekáváno otevření dalšího úseku dálkové cyklistické stezky BEVLAVA, která navazuje na cyklostezku Bečva v obci Ústí a vede přes řadu obcí až na Slovensko do Trenčína. V tomto směru má nově vzniklý Fond Pustevny za cíl kultivaci prostředí hřebene Pusteven.

Aktivity kraje v podpoře turismu zahrnují financování rozšíření Archeoskanzenu Modrá a budoucího záchranného a chovného centra pro lvy v Zoo Zlín. Zlínský kraj také vyhlásil Program na podporu obnovy venkova, který podporuje cyklistické stezky a další infrastrukturní projekty, a Program na úpravu lyžařských běžeckých tras pro zlepšení podmínek v rámci sportovního turismu.

V prvním čtvrtletí letošního roku má Zlínský kraj v plánu nově vyhlásit dotační programy na podporu turistických informačních center a regionálního zemědělství, potravinářství a vinařství s přesahem do cestovního ruchu.

Úspěšné řešení hospodaření v regionu, současná ajednaná úspěšná opatření, směřují k dalšímu rozvoji turistického ruchu ve Zlínském kraji, který zajišťuje příjem nejen zahraničních, ale i českých turistů. Obnovu venkova, rozvoj dálkových cyklostezek nebo financování nových projektů pro zimní sporty a turistická informační centra posílí celkovou atraktivitu zkraje pro návštěvníky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy