Fiktivním sdělením se naboural do internetového bankovnictví

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Hrozí mu až osm let za mřížemi.




V minulých dnech uherskohradišťští kriminalisté přijali několik oznámení specifického podvodu, při kterých pachatel postupně získal pomocí fiktivního sdělení v rozeslaných sms zprávách přístup k internetovému bankovnictví od nic netušících osob.

V příchozí sms zprávě byl majitel telefonního čísla vyzván k zaplacení pokuty za rychlost. Sdělení ho nabádalo ke kliknutí na přiložený odkaz a k zaplacení údajné pokuty za překročení povolené rychlosti. Odkazem byl přesměrován do falešného internetového bankovnictví, ve kterém zadaná přístupová hesla nevědomě přeposlal do rukou pachatele. Ten získaná data obratem zneužil ve svůj prospěch návštěvou cizího bankovního účtu, odkud prováděl různé platby a převody. Popsaným způsobem způsobil třem osobám škodu přesahující třicet tisíc korun.

Neznámému pachateli tak v případě jeho dopadení hrozí za trestné činy podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až osm let za mřížemi.

Policie radí:

- Dávej si velký pozor, kam vypisuješ citlivé údaje.

- Výzva k zaplacení pokuty se nikdy neposílá prostřednictvím SMS

- Pamatuj, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv tel. číslo, či emailovou adresu.

- Pokud si nejsi absolutně jistý, tak si vše ověř jinou cestou (nejlépe osobně či telefonicky)



20. září 2024, por. Radomír Šiška, DiS.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy