Cetechovice volají po zásahu proti kůrovci v lesích

Obyvatelé Cetechovic na Kroměřížsku upozorňují na nekontrolované šíření kůrovce v místních lesích. Spolu s lesníky žádají zásah České inspekce životního prostředí (ČIŽP) kvůli množství mrtvých stromů a zanedbané péči o lesy.


Z lesa na Kroměřížsku se podle místních šíří kůrovec. Chtějí se obrátit na inspekciCetechovice - Obyvatelé Cetechovic na Kroměřížsku vyjadřují své obavy ohledně nedostatečné péče o lesy v okolí obce. Podle jejich slov se z těchto lesů nekontrolovaně šíří kůrovec, což negativně ovlivňuje místní ekosystém. Spolu s lesníky upozorňují na množství mrtvých stromů a požadují, aby Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zasáhla.

Problém spočívá ve šíření lýkožrouta smrkového z napadených stromů na další zdravé lesní porosty. 'Máme veškerá opatření, jako jsou lapače kůrovce, ale škůdce se šíří dál,' sdělil myslivec Vladimír Váňa. Kontaktovat vlastníka napadeného lesa se však nepodařilo ani místním ani zástupcům obce.

Cetechovice se proto rozhodly přikročit k oficiálnímu kroku a plánují podání podnětu České inspekci životního prostředí. Mluvčí ČIŽP, Miriam Loužecká, vysvětlila, že pokutu lze uložit vlastníkovi lesa, pokud umožní vývoj kůrovce a nezabrání jeho šíření.

Z posledních případů inspekcí se dá zjistit, že ČIŽP již několikrát v minulosti uložila pokuty za podobné zanedbání péče o lesy. Například před dvěma lety na jihu Moravy, kde vlastník lesa u Újezdu u Tišnova nezabránil šíření škůdce. Tento případ skončil odstraněním suchých stromů, firma se však proti pokutě odvolala.

Výjimečně vysokou pokutu dostaly státní lesy u Štěměch na Třebíčsku. Lesy České republiky tehdy přemístily kapacitu na jiná místa, kde bylo nutné rychle zasáhnout. Analytik ochrany lesa Lesů ČR Ladislav Půlpán komentoval, že s pokutou nesouhlasí a brání se tak soudně. Výjimky z povinnosti očistit napadený les však podle ČIŽP neexistují, i když je terén extrémně náročný.

V loňském roce udělila ČIŽP deset pokut v celkové výši tři a půl milionu korun vlastníkům lesů, kteří podcenili boj s kůrovcem. Přestože tento rok v Jihomoravském a Zlínském kraji zatím nebyly uděleny žádné pokuty, inspektoři mohou uložit pokuty až pěti milion korun. Sankce se neudělují pouze za neodklizené napadené dřevo, ale i za nedostatečné zalesňování oblastí zasažených kalamitou.

Místní obyvatelé Cetechovic věří, že podání podnětu povede k adekvátnímu zásahu a zamezení dalšího šíření kůrovce, který devastuje jejich lesní porosty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy